Добричкият окръжен съд отчита 4 418 свършени дела за 2007 година
Добричкият окръжен съд отчита 4 418 свършени дела за 2007 година / netinfo

Добричкият окръжен съд отчита за 2007 г. висок процент на делата, свършени в тримесечен срок от датата на образуването им и нисък дял на обжалваните и протестирани решения. Това съобщават от пресслужбата на съда.

За целенасочените усилия за осигуряване на бързо, ефикасно и прозрачно правораздаване Окръжният съд бе обявен миналата година от Американската агенция за международно развитие за съд-модел. Същата номинация получи и Районен съд – Добрич.

През отчетния период са свършени 4 418 дела, от които 3 300 са приключени в тримесечен срок от датата на образуване, което представлява 75 % от общо свършените дела.

През миналата година са постъпили 478 наказателни дела, от които 57 са от общ характер. Най-голям е делът на наказателните дела за общоопасни престъпления – 53% от общо образуваните наказателни дела от общ характер, сред които преобладават делата за притежание и разпространение на наркотици.

На второ място са делата за грабеж – 10 дела или 17,5%. Трети по дял са делата за престъпления против личността със 7 дела за опити за убийство и убийство.

За престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система са образувани също 7 дела, при 5 през 2006 година.