Добричкият музей се включва в обща изложба в столицата
Добричкият музей се включва в обща изложба в столицата / Дарик Добрич

Регионален исторически музей - Добрич участва в изложба „Познанието на най-древната цивилизация", която ще бъде открита в 18.30 ч. в галерия "Кредо Бонум" в София. В нея се включват и музеите от Варна и Враца.

Добричкият музей участва с дванадесет находки от западния бряг на Дуранкулашкото езеро, където през 1978 г. бе открито селище от късната новокаменна епоха, представящо най-древното население в района на Западното Черноморие и Долния Дунав 5 000 години пр. Хр.

В експозицията са включени погребения от най-големият праисторически некропол в света, функционирал непрекъснато от началото на късния неолит (първата фаза Блатница на култура Хаманджия) до края на енеолита (последната, трета фаза на култура Варна), както и други (хронологично по-късни) находки. Археологически комплекс „Дуранкулашко езеро" е хронологичен и културен „еталон" за района на Западното Черноморие, Долния Дунав и Добруджа от последната четвърт на VІ хил. пр. Хр. до края на Първото българско царство (началото на ХІ в. сл. Хр.).