Добрич почита с панихида паметта на загиналите във влака София - Кардам
Добрич почита с панихида паметта на загиналите във влака София - Кардам / Дарик Нюз - архив

Панихида за жертвите на пожара във влака София-Кардам и водосвет за здравето и благоденствието на добруджанци ще отслужат Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и добрички свещеници. Службата ще започне от 10.00 часа пред Оброчния кръст в двора на храм „Света Троица" в Добрич.

На днешната дата се навършват три години от зловещата нощ на 28 февруари 2008 година, когато в огнената стихия на влака София-Кардам загинаха девет души, от които петима добруджанци. Кметът на Добрич Детелина Николова призова добричлии да запалят свещ в памет на нелепо загиналите ни съграждани Валерия, Антоанета, Даниел и Калчо и родената в Ген.Тошево д-р Галя Тодорова.

След три години в съдебните зали, делото за пожара във влака София - Кардам стигна до Великотърновския Апелативен съд. Той трябва да се произнесе по жалби на държавното и частното обвинение срещу присъдите на началник-влака Иванка Костадинова и шафнера Георги Георгиев, осъдени от Плевенски окръжен съд на 8 и 12 години лишаване от свобода. Протестът им е и срещу оправдателната присъда на Георги Иванов - зам.-директор на "Спални и специални вагони" към "Пътнически превози".