До една година рибарският порт в Балчик ще има борса и инфраструктура
До една година рибарският порт в Балчик ще има борса и инфраструктура / Дарик Добрич

В Балчик на Никулден бе осветено рибарското пристанище, което се намира на територията на бившето ВМС-поделение. Портът е с площ 7540 кв.метра, а теренът седем години не е бил поддържан и стопанисван. По инициатива на 60-те членове на рибарското сдружение и с техни средства парцелът е облагороден, каза председателят на сдружението Росен Димов.

На порта ще акостират големи рибарски съдове. Сдружението разполага с 11 кораба от 15 до 25 бруто регистър тона, които работят за промишлен риболов. Предвижда се на пристанището да бъдат изградени борса и магазини за продажба на риба, складова база с ледогенератори, детска площадка, сервизни помещения за рибарите, както и ресторант с ястия от прясна риба.

До една година рибарският порт в Балчик ще има борса и инфраструктура
netinfo

Портът е придобит от Министерството на отбраната, като в момента е под шапката на земеделското ведомство. До месец той ще бъде апортиран в държавната фирма "Рибни ресурси", която може да бъде бенефициент по европейските програми. След апорта пристанището ще бъде регистрирано като рибарско, обясни управителят на „Рибни ресурси" Борислав Стоянов. До един месец пък ще бъде отворена мярката по ОП"Рибарство", по която ще може да се кандидатства за финансиране до 4 млн.евро.

По думите на Стоянов до една година балчишкото рибарско пристанище може да има изградена борса и инфраструктура.

Пет рибарски пристанища ще бъдат обособени в страната по плана на Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури. Созополското вече е регистрирано, а за това във варненския кв. Аспарухово се чака същата процедура, като в Балчик, каза Стоянов. В Бургас също ще има рибарски порт.

За първи път рибарите от балчишкото сдружение отпразнуваха организирано и масово Никулден. Балчишки ресторанти се представиха по време на освещаването с рибни плата, най-вече с пълнен шаран. Рибарите разказаха, че в момента се лови предимно барбуна, или т

До една година рибарският порт в Балчик ще има борса и инфраструктура
netinfo
.н. царска риба.

Кметът на Балчик и именник Николай Ангелов призна, че риболовът е едно хобитата, които редовно практикува и се похвали, че имал успехи. Той поздрави рибарите на Балчик с придобивката. Ангелов разкри, че готварският му шедьовър е рибена чорба. Прави я с много риба и задължително с рибна глава, която гланцирала чорбата, с лук, морков, пиперка и девесил. Застройва я с много яйца.