Дирекцията по храните: Няма груби нарушения преди празниците
Дирекцията по храните: Няма груби нарушения преди празниците / Дарик Добрич; в текста - DarikNews.bg, архив

Няма установени груби нарушения при продажбата на храни преди празниците, съобщи за Дарик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Тя уточни, че разполагат с данни от активните проверки, които текат от средата на март, само до 6 април. Актуалната информация от предпразничните дни ще бъде анализирана и предоставена на медиите на 23 април. Не е засечена продажба на нерегламентирани места, установени са няколко случая на стоки без етикет, за които са издадени предписания, има ограничени количества бракувана храна и от животински и от растителен произход, каза Брайкова.

И през почивните дни ще работи отдел "Контрол по храните", където има 34 служители, информира директорът. Правят се проверки в цялата област, в магазини, заведения, предприятия и складове. Следят се основно агнешкото, яйцата, козунаците, бои за яйца и пресните плодове и зеленчуци.

В Добричко има 4 кланици за малки животни (агнета), където тече редовен ветеринарен контрол. Проверяват се автомобилите, с които се доставят животните, медицинските свидетелства, извършват се прегледи, слага се здравна маркировка. Едно агне трябва да има четири печата, обясни Брайкова. Тя се включи към призива на министър Мирослав Найденов да се пазаруват агнета или месо от собственици, но посочи че тогава отговорността е на купувачите.

В Добричко се предлага предимно месо от български агнета, каза още тя. Има малко от внос от ЕС, което влиза в страната замразено, с всичката необходима документация. На месото има син печат, на който е посочена страната, от която идва, номера на производителя и здравна маркировка. Яйцата са и български и от внос. Те също имат печати, които обозначават и вида на отглеждане на кокошките, и трябва да бъдат от клас "А". При търговията с яйца не са установени нарушения, в Добричко има двама производители, които снабдяват пазара. Козунаци се предлагат с всякакво качество и начини на приготвяне, но не са засечени със забранени съставки. Съветът на специалиста е да се има предвид, че по-жълтият цвят означава повече добавки и това трябва да е посочено на етикета.

Проверките ще продължат до 6 май. Сигнали могат да се подават на тел. 0700 122 99; и в Добрич - 058/602 116, 602 053.