Ден на отворени врати подготвят в Добруджанския земеделски институт
Ден на отворени врати подготвят в Добруджанския земеделски институт / Дарик Добрич - архив

Ден на отворените врати ще се проведе в Добруджански земеделски институт – Ген.Тошево /ДЗИ/ на 16 юни. По традиция гостите ще бъдат запознати с изследователската и внедрителска дейност на няколко поколения учени от института, в резултат на която са създадени над 120 български сорта, съставляващи огромен дял от сортовата структура на родното земеделие.

Днес научната и производствена дейност се осъществява върху площ от около 22 000 дка земеделска земя. През настоящата година в началните семепроизводни звена на ДЗИ са засети общо 65 сорта зърнено-житни култури – 50 сорта пшеница, 9 сорта тритикале, 3 сорта ечемик и 3 сорта твърда пшеница. За есенната сеитбена кампания на земеделските производители от района и страната ще бъдат предложени базови семена от 13 сорта, 5 сорта тритикале и един сорт пивоварен ечемик.

Въпреки все по-задълбочаващите се финансови проблеми, Добруджански земеделски институт успява с цената на много усилия да следва неотклонно своята стратегия по създаването на нови, още по-качествени и високодобивни сортове зърнено-житни култури, подчертават от научното звено.

През последните години са регистрирани 4 нови сорта – 2 сорта обикновена пшеница (Калина и Киара), един сорт твърда пшеница (Мирела) и един сорт тритикале (Бумеранг), от които на земеделците ще бъдат предложени семена за посев.

На всички участници в събитието на 16 юни ще бъде предоставена възможност да разгледат на място в опитните полета развитието на семепроизводните посеви на 13 сорта обикновена пшеница, 5 сорта тритикале и 1 сорт ечемик, създадени в Добруджански земеделски институт. Специалисти от института ще предоставят информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове. След традиционната обиколка на посевите е предвидена дискусия по проблемите на зърнопроизводството в района и страната.