Делегация от руския град Кемерово посети Добрич
Делегация от руския град Кемерово посети Добрич / Дарик Добрич, архив

Кметът на Добрич Детелина Николова се срещна с делегация от град Кемерово (Русия) - административен център на Кемеровска област с население над 500 000 души. Областта е разположена в южната част на Западен Сибир, в Сибирския федерален окръг и заема площ от 95 500 кв. километра. Областта е важен индустриален регион в Русия. Там се намират едни от големите въглищни басейни. В южната част на областта е силно развита металургията и въгледобива, както и машиностроенето.

Делегацията бе представена от Артур Чепкасов – директор на дирекция „Образование” в Кемеровска област, Ирина Холкина – директор на губернаторския културен център за надарени деца, Елена Фирина – началник отдел „Физкултура, спорт и младежка политика” на администрацията на Кемеровска област, Елена Журавлева – зам.-директор на Холдинг „Сибирски делови съюз” ТУР, Петр Куруч – генерален директор на Кузбаската енергийна компания и ръководител на Кемеровското регионално обществено дружество „Българо-руска община” в Кузбасс.

Посещението в Добрич е по поръчение на губернатора на Кемеровската област – Аман Тулеев, с цел проучване на възможностите за отдих и рехабилитация на деца и миньори от Кемеровска област в България. Кметът Детелина Николова представи Добрич и неговите забележителности и отправи предложения, свързани с публично-частно партньорство върху свободни терени в Добрич. Град Кемерово няма побратимен град от България и делегацията изяви желание да проучи подобна възможност. Гостите споделиха своите добри впечатления от четиридневната си обиколка, за която подробно ще докладват на губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев.