Данъкоплатци: Искаме намаляване на такса смет или нов метод за изчисляването й
Данъкоплатци: Искаме намаляване на такса смет или нов метод за изчисляването й / Дарик Добрич
Данъкоплатци: Искаме намаляване на такса смет или нов метод за изчисляването й
62448
Данъкоплатци: Искаме намаляване на такса смет или нов метод за изчисляването й
  • Данъкоплатци: Искаме намаляване на такса смет или нов метод за изчисляването й

Още от първия ден за плащане на местните данъци и такси, пред общинската дирекция се трупат огромни опашки. Хората изпълняват съвестно задължението си, а и ползват 5-те процента отстъпка, която се полага за плащане в цял размер до края на април. Финансовият зам.-кмет Иван Колев се похвали, че още на 1 март са събрани 82 000 лева. Опашките на третия етаж на бившия партиен дом са факт всеки ден. Всичко това се случва въпреки, че таксата смет бе вдигната от тази година от 2.00 на 3.5 промила от данъчната оценка на имота, т.е. със 75%. На последния протест в Добрич срещу монополите и политиците, се чуха и призиви за намаляване на такса смет и оставка на кметицата.

Отидох до опашката пред касата за местните налози, за да попитам хората как си плащат данъците с увеличението, колко е то и недоволни ли са от него. Възрастна дама се оказа много наясно с оформянето на местните налози, кой ги гласува и защо са вдигнати. Беше чувала и за строящото се регионално депо в Стожер. Тя бе ходила на последния протест в Добрич и сподели, че исканията са справедливи. За разлика от нея, друга възрастна дама не бе наясно кой точно и защо вдига такса смет, но каза, че за нея е немислимо да не си я плати, макар да е непосилно с пенсията й. "Месеци отделям по някой лев, за да платя местните данъци", каза жената, "и като цяло първо гледаме да си платим вода, ток и такси и тогава - каквото остане е за сиренце и мляко". Тя каза, че не знае защо налогът е със 75% по-висок, но не намира обяснението за депото в Стожер за приемливо, защото то се гради с европейски пари, а не с общински. Дамата укори общината за зле изглеждащия център, който само година след откриването му е вече с начупени плочи, попита и какво друго се е направило в Добрич в последните години, "освен парка, който е от баба Вида"?

Господин около 50-те сподели, че данъците му са се вдигнали от 120 лева през 2012 г. на 210 лева за 2013-а - за апартамент 120 кв.м. в кв."Добротица". Той сподели, че няма да ги плаща засега, само ще погаси данъка за автомобила си, за да мине технически преглед. "Трябва да има някаква промяна", каза добричлията, "не може в апартамента да живеем двама души и да плащаме толкова такса смет, а на "Балик", където живеят по пет-шест души да плащат по-малко". Той категорично се обяви за нов метод на изчисляване на таксата - на база брой обитатели в жилището.

Всички на опашката признаха, че налозите им са вдигнати с около 60%, което не одобряват и поискаха промяна - сваляне на такса смет и облекчения за данъкоплатците. Някои подкрепиха и искането за по-справедлив метод на изчисление на таксата.

Чуйте цялата анкета с добричките данъкоплатци - в аудиото.