/ Дарик радио

Кампанията „Най-добрият град за живеене” е инициатива на Дарик радио и DarikRadio.bg Целта на проучването е да установи качеството на живот в големите градове в България. 

Всеки град се оценява по критерии, насочени към качеството на живот. Градовете се адаптират и променят, така както и техните жители. Определянето на най-доброто място за живеене, поради множеството субективни и обективни фактори, е нелека задача. Вече десета година това предизвикателство е с идеята да провокира развитието на градовете и да спомогне за това те  да се превърнат в по-добро място за живеене. 

В проучването за 2018 участват 27-те областни града, които се оценяват по критерии, обособени в 5 категории. Репортерите на Дарик радио от София и страната събират и обобщават резултатите по критериите през месеците февруари-март 2019.

Паралелно с това проучване върви и интернет гласуване на сайта darikradio.bg, което в годините регистрира изключителен интерес от страна на потребителите. В рамките на месец микросайтът за проекта е един от най-посещаваните, задейства се “местния патриотизъм” и хората са активни по теми, свързани с техния град и урбанизма. Тази година гласуването ще продължи до 25.03.19!

Освен призът „Най-добър град за живеене” традиционно се присъждат и грамоти за "Бизнес град", "Зелен град", "Красив град", както и "Арт-културен град”, както и допълнителни награди.

Въвеждането на нова метрика в проучването никога не е самоцелно - само така може да се определи дали един град е подходящ за първото място или не. Със сигурност ниското ниво на престъпност, добрите икономическите показатели, възможностите за стартиране на бизнес, ефективният транспорт, услугите и добрите места за обяд/вечеря или разходка в парка са тези, които накланят везните в едната посока. Но има и други фактори, които ни помагат да се чувстваме добре на едно място и не толкова добре на друго.

Националното проучване “Кой е най-добрият град за живеене в България” се разраства непрекъснато и се е превърнало в един сериозен показател не само за качеството на живот в българските градове, но и представлява изключителна възможност за определяне на перспективата за развитие на всеки един град.

Можете да гласувате за вашия град - фаворит на следния линк:

https://darikradio.bg/glasuvane.html#parent=news