/ dariknews.bg

Добричкият историк, краевед и писател Георги Казанджиев и секретарят на НЧ „Йордан Йовков – 1870 година“ Красимир Масурски посетиха  областта Бесарабия  в Република Украйна.

Поводът за визитата бе среща с представители от Общността на бесарабските българи в региона с цел обмен на информация за история на преселенията, краеведството и самодейността. Писателят Георги Казанджиев представи своето задълбочено изследване за пътя на българите, създали бесарабското селище Табаки.

Ремонтът на покрива на читалището ще започне през април, апелират за дарения

Сключено бе споразумение между Областния културен център в Измаил и Читалище „Йордан Йовков -1870“ в Добрич, с което ще се  задълбочат приятелските връзки както между двете културни институции, така и между двете общини, в сферата на духовността.

Добричлии дариха стотици книги детска и художествена литература от български автори. Самодейни състави от Дома на културата в Измаил имат желание да участват в празничната програма на Община Добрич за 25-ти септември, а Театрална студия „Зорница“ към Читалище „ Йордан Йовков“ ще върне визитата на 29-ти октомври,  Ден на поселенците от Измайлски регион.

„Бесарабските българи са запазили духа на Прародината и това личи в архаичния им майчин език, в подредбата на домовете, в българските ястия, в манталитета на общуване. Бяхме посрещнати изключително сърдечно и взаимно се надяваме, че тепърва предстоят поводи за нови срещи“ – сподели читалищният секретар Красимир Масурски.