Чешка стъклопластика показват в Двореца в Балчик
Чешка стъклопластика показват в Двореца в Балчик / Дарик Добрич - архив

Изложба стъклопластика на Средното училище по стъкларство в чешкия град Валашске Мезиржичи се открива в Двореца в Балчик, съобщават от културния институт.

Специализираното училище е създадено през 1944 година и е наследник на дългогодишната традиция на стъкларството в Моравия. В миналото то е подготвяло своите ученици преди всичко в традиционните учебни стъкларски профили, а днес се съсредоточава върху дизайна и открива нови специалности като приложното изкуство, промишления дизайн, художествените витражи.

Химико-технологичната лаборатория на училището GLASS CENTRUM си сътрудничи повече от 15 години с научни общности и стъкларски фирми в целия Европейски съюз. От 2008 година училището е в списъка на Проектомрежа на асоциираните училища (ASPnet) на ЮНЕСКО.

Официалното откриване на експозицията е от 18.00 часа в галерия „Тихото гнездо”.  На събитието ще присъства кметът на град Валашске Мезиржичи Иржи Частечка, преподаватели и ученици от училището по обработка и арт дизай на стъклото, представители на Чешкото посолство в България и Чешкия културен център в София.

Изложбата ще остане в Двореца до края на месец май, като експонираните пластики могат да бъдат закупени.