Черноморие
Черноморие / Дарик Добрич
Жегата прогони родната риба към Украйна. Само за ден-два цената на сафрида удари 14 лева за килограм, а досега се предлагаше по 10 лв. Родната цаца съвсем изчезна и търговците напълниха сергиите с балтийска трицона, която се предлага по 3 лв. За същата сума на пазара пресният улов е само от илария – бебето на кефала, показа проверка на “Труд”.

Няма прясна риба, избяга за Украйна, лаконични са търговците. Сафридът, който идва от Турция, беше цяла зима дефицит и в южната ни съседка. На борсата в Истанбул стигна цена 13-14 лв. за кило, което никога не е било, защото там по-търсена винаги е била хамсията, обясни за “Труд” Инан Акиф, рибар от Шабла. Той потвърди, че сафридът и цацата са поели към Украйна, където хвърлят хайвера си в по-хладни води. Температурата на морска вода у нас по Северното крайбрежие се очаква да мине над 25-27 градуса тези дни.

Един път наловихме сафрид, 3 пъти ударихме на камък, призна и Емил Милев от рибарското сдружение “Черноморски изгрев”, чиито кораби са край Балчик и Каварна. Според него сафридът или е избягал на дълбокото в морето или се е забил в брега заради жегите.
 
В момента на пазара има кефал за 5-6 лв./кг. Средиземноморски охладен сафрид и хариб вървят по 8 лв. и 4.50 лв. Може да се намери калкан и прясна гръцка скумрия.