/ Дарик Добрич
Близо 4 хил. души са се изселили в чужбина от Добричка област през 2017 г., липсват сигурност и инвестиции, сочат от местната партийна централа
31 586 българи са напуснали страната през 2017 г. Само от област Добрич за същия период са се изселили в чужбина 3 799 души. Масово се изселват хора на възраст между 20 и 40 години. Данните изнесе областният председател на БСП Мая Димитрова, която коментира пред журналисти изпълнението на програмата за управление на правителството на България и каква щеше да е ситуацията в страната, ако БСП управляваше през тази една година.

Почти нищо от целите и приоритетите в Програмата за управление на правителството не е изпълнено, подчерта Димитрова. По думите й, ако през изтеклата една година управляваше БСП работещите бедни в страната щяха да бъдат с 35 405 души по-малко, а над 1 млрд. лева щяха да останат в населението.

31 законопроекти е предложила БСП в Народното събрание за една година, от които нито един не е приет, информира още областният лидер на социалистите.  

„Доходите на населението не са нараснали, сближаването ни с еврозоната  е изключително забавено, инвестициите са на много ниско ниво, защото паралелната държава създава страхове в международните инвеститори” – това заяви Сияна Фудулова – член на Областния съвет на БСП и зам.-председател на партийната организация в Балчик. Тя изтъкна още, че в държавата  има висока степен на корупция, липса на граждански права, ниски доходи на населението и непрозрачност на управлението.

 „Липсва сигурност във всички аспекти на живота, а хората са изключително обезверени”, това сподели председателят на общинската организация на БСП в община Добричка Надежда Василева. Тя припомни, че през 2017 г. 550 жители са напуснали община Добричка, а закритите училища в общината са осем.

По думите й, централизацията на властта е един от най-големите проблеми на местното управление. „Все по-малко стават възможностите на общините да управляват ефективно своята община, особено в частта проекти. На тези, които не присъстват във властта трудно им се случват нещата, а дългите срокове на изчакване във всяко министерство води до неефективно и тромаво управление на общините”, подчерта Василева.

Тя бе категорична, че партийната организация на БСП в община Добричка настоява за промяна в управлението и смяна на властта с предстоящия вот на недоверие към правителството, който БСП ще внесе в Народното събрание в сряда.

На 21 юли предстои Национално съвещание на БСП в разширен състав, на което ще присъстват членовете на Националния съвет на партията, народни представители, председателите на общинските партийни организации, кметове на общини от БСП. На съвещанието ще бъде представена визията на БСП за управление на България, информираха още от местната партийна централа.