/ iStock/Getty Images
Центърът за защита на природата и животните в Добрич посрещна нови обитатели - бизоните Гзамир и Грилит, съобщиха от зоопарка. 

Едрите животни пропътуваха разстоянието от Германия в специално покрито ремарке - с климатик и камера за наблюдение, теглено от джип, разказа за БТА директорът на зоологическата градина Християн Христов.

Мъжкият бизон - Гзамир, идва от Карлсруе и на 7 август ще отпразнува пети рожден ден. Големият бозайник тежи 500 килограма, като екземплярите от вида могат да достигнат до 1200 килограма. 

Рожден ден в края на август ще отпразнува и новата женска бизонка, която ще навърши две години. Доскоро Грилит е обитавала сафари парк в Хан-сур-Лес, Белгия. Засега тя тежи 240 килограма, посочват от зоопарка. 

Бизоните обичат предимно зелени клонки и ливадно сено, но за предстоящите им лични празници ще потърсим от горските стопанства жълъди, които за тях са деликатес, каза Християн Христов.

В зоопарка живее ветеранът-зубър Люба, която вече е "приветствала" новите обитатели. В първите часове домакинята е била разделена с адаптивна ограда, за да се опознае с гостите по миризмата, но по-късно спокойно се е изкъпала пред тях в прашна баня. 

Люба, която е на 22 години - преклонна възраст за вида, е потомка на родители, дали началото на развъдни програми през 60-те години на миналия век за спасяването на застрашения от изчезване европейски бизон.

Гзамир, Грилит и Люба вече ще споделят общо пространство от 19 декара ливада и стари дървета в зооцентъра в Добрич.
 
 

Нашите нови бизони!😃❤️🌻 Повече инфо в следващия пост!🌸🌼

Публикувахте от Център за Защита на Природата и Животните Добрич в Понеделник, 27 юли 2020 г.
 

Нашите нови животни?😃😮❤️🌻🌿🌺 В четвъртък при нас пристигнаха 2 бизона чак от Германия! На първото видео виждате Гзамир,...

Публикувахте от Център за Защита на Природата и Животните Добрич в Понеделник, 27 юли 2020 г.
БТА