Библиотеката в Добрич вече притежава екземпляр от печатната История славянобългарска
Библиотеката в Добрич вече притежава екземпляр от печатната История славянобългарска / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Ценно дарение получи Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич. От днес читателите ще могат да се докоснат до първото печатно издание на "История славянобългарска", направено през 1844 г. от Христаки Павлович. Книгата дарение от Национална библиотека "Св.Св. Кирил и Методий". В Добрич я донесоха лично директорът на културния институт проф. Боряна Христова и зам.-директорът Анета Дончева. Те поясниха, че са извадили от фонда един от най-добре запазените екземпляри.

Изданието е известно като "Царственик" и от него един екземпляр притежава Регионалният исторически музей, поясни за Дарик директорът му Надежда Иванова. Предполага се, че са отпечатани около 2 000 броя, но проф. Христова твърди, че са по-малко, защото запазените са само 34, освен притежаваните от Националната библиотека. Екземплярът в добричката библиотеката "Дора Габе" ще е достъпен за всички читатели, но единствено на место, като ще се съхранява при специални условия. Редно е всеки да може да се докосне до тази книга, категорични са от Националната библиотека.

С "Царственика" библиотека "Дора Габе" ще притежава вече 10 старопечатни книги.