Община Добрич
Община Добрич / Дарик Добрич
Балотаж ще трябва да проведе Комисията по предложенията за удостояване на почетни звания на Община Добрич. След първия тур при избора на почетен гражданин за 2017 г. никой от номинираните не е подкрепен с квалифицирано мнозинство, съобщи за Дарик председателят на ОбС Иво Пенчев.
 
Сред предложените най-голяма подкрепа са получили двама, които са с равен вот – Веселин Бончев и Михаил Стоев, които имат по пет гласа. Другите номинирани – проф. Енчо Калчев и Стефан Митев са получили съответно три и два гласа. Пенчев припомни, че членовете на Комисията могат да гласуват за всеки от предложените за почетен гражданин, не само за един.
 
При тази ситуация предстои още едно събиране на Комисията, която ще гласува повторно с цел някой от двамата номинирани да събере седем гласа.  При липса на квалифициран вот на втори тур, Комисията не излъчва предложение.
 
Окончателният избор на почетен гражданин се прави от Общински съвет, който коментира предложението на Комисията и гласува тайно. Удостоеният със званието трябва да е подкрепен от минимум 21 съветници.
 
Комисията по предложенията за удостояване на почетни звания на Община Добрич се състои от 9 души - кметът Йордан Йорданов, председателят на ОбС Иво Пенчев, секретарят на Общината Калина Георгиева, съветниците Емилия Добрева, Камелия Койчева и Пламен Йорданов, както и представителите на граждански организации Атанас Пеев и Петър Крумов /почетни граждани/ и Иван Тодоров – председател на „ХобиСклуб“.