Антония Дочева открива самостоятелна изложба в Двореца - Балчик
Антония Дочева открива самостоятелна изложба в Двореца - Балчик / netinfo

Самостоятелна изложба – живопис на Антония Дочева се открива в галерия „Тихото гнездо” в Двореца – Балчик. Авторката е родена в София, през 1968 г.завършва Художествената гимназия в София, а през 1973 г. се дипломира в Националната художествена академия "Николай Павлович"със специалност "Илюстрация и дизайн на книги".

Художничката е илюстрирала 45 книги за деца, повечето от които са публикувани в Испания, Англия, Полша, Русия, Чехия и други страни. Оформя и илюстрира три тома с приказки на Братя Грим. Създава над 500 илюстрации за детски анимационни филми. В периода 1982 - 1994 г. е единственият представител за България в UNICEF, създал и дарил два пъзела, илюстрирал картички и календар за "Година на детето". Творби на Дочева са притежание на Националната художествена галерия, на частни и обществени галерии в България, Гърция, Италия, Франция, Германия, Англия, Швейцария, Австрия, Аржентина и САЩ. В момента живее и работи в България. Автор е на много самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

Експозицията в Двореца – Балчик е озаглавена "ТАНГОТО - Париж 1925..."  и ще бъде официално открита  от 18:00 ч. в галерия "Тихото гнездо".  Изложбата ще може да бъде разгледана  до 30 юли 2015 г.