Алармират за изхвърлени строителни отпадъци в реката в Кранево
Алармират за изхвърлени строителни отпадъци в реката в Кранево / netinfo
Алармират за изхвърлени строителни отпадъци в реката в Кранево
74780
Алармират за изхвърлени строителни отпадъци в реката в Кранево
  • Алармират за изхвърлени строителни отпадъци в реката в Кранево

Около 400 кубика строителни отпадъци са струпани в коритото на река Осиновска в село Кранево, съобщи за Дарик Даниела Пеловска, която има бизнес в курортното селище. Те са изхвърлени от детския лагер, в който пожар унищожи втория етаж на 15 август т.г.. Струпани са между 9 и 11 септември, на територията на частен имот, но препречват коритото на реката.

Пеловска твърди, че с действията си, собственикът на имота нарушава Закона за устройство на територията, Закона за управление на отпадъците, и наредба на Министерски съвет от 5 ноември 2012 г. Тя посочва, че виновникът няма намерение да премахне струпаните отпадъци, въпреки че твърди, че използва сметището в Балчик.

Сигнал за случая е подаден до кмета на селото, но той не е предприел никакви действия. От община Балчик обаче има поето обещание за проверка на екоинспектор. "Ако тези хора не бъдат глобени, те няма да спрат и после пак ще се питаме откъде дойде голямата вода, когато стане наводнение", коментира Пеловска. Тя припомни, че в Кранево не за първи път има наводнение, както и свлачища, което в повечето случаи е плод на човешката дейност и безхаберие.

Тя съобщи още, че се подготвя създаването на неправителствена организация "Синьо море", която да упражнява контрол както върху туризма и екологията, така и върху обществени въпроси като проблемите с малцинствата. На първо време от организацията ще настояват за драстично вдигане на санкциите при замърсяване, незаконна сеч и други посегателства върху природата.