80 базработни от Добричка област започват работа по проект Подкрепа за заетост
80 базработни от Добричка област започват работа по проект Подкрепа за заетост / Дарик Добрич - архив

80 безработни от област Добрич, регистрирани в бюрата по труда, започват работа по проект „Подкрепа за заетост” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът се реализира от Министерството на труда и социалната политика чрез Агенцията по заетостта. Договорите на безработните вече са подписани от Областния управител д-р Маргарита Новоселска, в качеството й на работодател по проекта.

В Генерал Тошево работа ще започнат 15 души, в Тервел също 15, в Добричка община – 12, в Крушари – 13, в Добрич – 10 и по 5-има безработни в общините Каварна, Шабла и Балчик.

Основните задължения на новоназначените лица включват извършване на дейности за отстраняване на последствията от бедствията и за осъществяване на превенция в тази насока, като фокусът е върху потенциалния риск от наводнения, причинявани от обилни валежи.

Разпределението на работните места е съобразено с целите на проекта, насочени към повишаване на заетостта и осигуряване на подкрепа за работодатели от общини, засегнати от природни бедствия. Те са съгласувани с кметовете и са одобрени от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Заплащането на труда ще се осъществи с европейски средства, като трудовото възнаграждение е в размер на 380 лв. Предвижда се дейностите по проекта „Подкрепа за заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси" да приключат до края на 2015 г.

Връчването на трудовите договори на наетите лица започва от 1 юли по общини, уточняват от Областна администрация.