52 см ще бъде бюлетината за избор на кмет на Добрич
52 см ще бъде бюлетината за избор на кмет на Добрич / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

52 сантиметра ще бъде дълга бюлетината за избор на кмет на Добрич, а 76.8 - за общински съветници. Това оповестиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/, демонстрирайки образци на документите. В бюлетините за съветници ще бъдат вписвани имената на първите трима от всяка партия и коалиция, тъй като иначе дължината би станала 2 метра, подчертаха оттам. Отпечатването се осъществява от Областна администрация. Общо бюлетините за Добрич ще бъдат 96 000, а имащите право на глас в общината са 92 269 души.

От ОИК припомниха, че 24 партии и коалиции са регистрирани за изборите на 23 октомври с листи за Общински съвет, от тях 16 издигат кандидат кметове. Първоначално бяха заявени намерения за участие в местния вот от 36 партии и коалиции.

Пет жалби са постъпили досега в комисията. Една е от ДСБ за невключването им в Синята коалиция. По нея ЦИК се е произнесла с решение за самостоятелно явяване на ДСБ, които ще участват на изборите в Добрич само с листа за съветници. Жалба е депозирана и от местната коалиция "Единни за община Добрич", съставена от Партия на българските жени и Партия за хората от народа. Те са регистрирали листа за общински съветници, като в последния ден от срока са пожелали да направят замяна на някои от кандидатите с други личности. Поради липса на документи - изрично заявление от тези, които трябва да бъдат отписани, че не искат да са в листата, ОИК е отказала да направи замяната, съобщи председателят й Добромир Добрев. Жалбата на "Единни за община Добрич" е била изпратена и в ЦИК, откъдето са отменили решението на добричката комисия и са поискали членовете й да дадат указания на коалицията как да подаде липсващите документи. Сега в ОИК чакат да получат коректния списък на кандидат-съветниците и заявленията на отпадащите, уточни зам.-председателят й Ненка Александрова. Тя посочи, че в комисията считат, че въпреки произнесеното становище на ЦИК, решението им е било правилно.

По сигнал в последните дни ОИК е издала предписания на партиите ГЕРБ и Атака да отстранят нарушения в разпространявани от тях дипляни, в които не е бил включен надпис "Купуването и продаването на гласове е престъпление" на 10% от размера, както изисква Изборният кодекс. Освен това, комисията е извършила оглед на два обекта - бар в ЖК"Дружба" 4 и ДКЦ-2, в които изборните списъци не са били разлепени на достъпни места и е препоръчала промяна.

Общинската избирателна комисия работи в добър ритъм и загърбвайки политическите пристрастия, подчерта председателят й Добромир Добрев. Тя се състои от 17 души, от които 8 са квота на ГЕРБ, по трима имат БСП и ДПС и по един - Атака, НДСВ и СДС.

52 см ще бъде бюлетината за избор на кмет на Добрич
netinfo