Конкурсът "Надежди, таланти, майстори" ще се проведе от 9 до 13 септември
Конкурсът "Надежди, таланти, майстори" ще се проведе от 9 до 13 септември / Дарик Добрич
Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ ще се проведе от 9 до 13 септември в Добрич.
 
За поредна година председател на журито ще бъде проф. Виктор Чучков. Членовете са проф. Гинка Гичкова / цигулка /, доц. Огнян Константинов / виола/ преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София, д-р Столина Добрева / китара/ Директор на НМУ „Л. Пипков“ София и доц. Дино Имери / пиано / от Македония.
 
Към момента има записани около 50 участници от България, Русия и Турция.

Цигуларят Кай Орлинов получава Гран при на "Надежди, таланти, майстори" 2018
 
Председателят проф. Виктор Чучков е световноизвестен пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавна музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.
 
В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2019 г. това са пиано, цигулка, виола и класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител / ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце.
 
Голямо разнообразие има и в категория Камерен ансамбъл. При тази категория, журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст“. Това е с цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси.

16-годишна цигуларка от София е носителят на Гран при от конкурса "Надежди, таланти, майстори"
 
„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е.  лауреатите на призови места от съответна категория получават  годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.
 
Поради много високите изисквания, имало е издания, в които не се е присъждала „Гран при“.
 
Конкурсът има строг регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.
 
След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. Най-уникалното е концертът - изненада, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.
 
В 23-годишната си история конкурсът се превърна в една от емблемите на културния живот в Добрич. Той се провежда под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.