Смесен хор "Черноморски звуци"
Смесен хор "Черноморски звуци" / netinfo
В Балчик ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на композитора Александър Танев
На 6 юни в Балчик се открива хоровият фестивал "Черноморски звуци
97402
На 6 юни в Балчик се открива хоровият фестивал "Черноморски звуци
  • На 6 юни в Балчик се открива хоровият фестивал "Черноморски звуци
Фестивалното лято в Балчик тази година започва на 6 юни, когато ще се открие осмото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”. Очаква се в Белия град да пристигнат 20 хорови формации - девет български, както и хорове от Русия, Украйна, Холандия, Финландия, Литва, Естония, Македония и Хърватска. Програмата включва 9 фестивални концерта, които ще се състоят на няколко сцени в целия град.

Организатори на културното събитие са сдружение „Музикален свят - Балчик“ и смесен хор „Черноморски звуци“, в партньорство с десетки културни организации и творчески съюзи. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов и за втора година е под егидата на Министерството на културата.

Рекорден брой хорови състави ще участват в седмото издание на фестивала "Черноморски звуци"

"Това събитие се разгърна за 7 години и мащабите му стават все по-големи. Радвам се, че успяхме да удържим нивото и всяка година да сме интересни, да включваме нови неща, да каним състави на все по-високо изпълнителско ниво", посочи създателят и артистичен директор на фестивала и диригент на хор "Черноморски звуци" д-р Валентина Георгиева.

Тази година изданието се посвещава на 90-ата годишнина от рождението на именития български композитор и хоров диригент Александър Танев. Годишнината се отбелязва в цялата страна с различни прояви, организирани от неговата дъщеря проф. д-р Борислава Танева. По думите й именно в Балчик ще бъде най-голямото събитие от честванията. В хоровите работилници ще се изпълняват негови песни, ще има изложба, прожекция на филм за Александър Танев и концерт с негови песни. "Така ще покажем, че това име остава живо повече от 20 години след неговата смърт. Той бе човек, отдал страшно много енергия на това да го има хоровото изкуство", заяви Валентина Георгиева.

Очаква се фестивалът по традиция да привлече всякакъв тип аудитория – детска, младежка, любители на фолклора. В дните на събитието ще отворят врати няколко хорови работилници - фолклорна, за академични хорове, за вокални ансамбли. Специален гост на фестивала ще бъде вокалният ансамбъл "Фортисимо" от Бургас с диригент Милена Добрева. Той ще има самостоятелен концерт на 7 юни на откритата сцена до х-л "Мистрал".

Хор "Черноморски звуци" със сребърен диплом  от Коледен фестивал в Краков

Новост тази година е, че в Туристическия информационен център "Мелницата" ще отвори врати ателие за български народни танци. В него участниците ще могат да разпуснат след напрегнатите конкурсни вечери.

За първи път фестивалът излиза извън Балчик. Концерт ще има и в Добрич на 8 юни. В Огледалната зала ще се представи ансамбъл "Чубрица" от Амстердам, който изпълняват български фолклор, заедно с други състави.

Смесен хор "Черноморски звуци" и детските вокални студии на читалище "Паисий Хилендарски" ще открият фестивала и ще се включат в концерта, посветен на Александър Танев на 8 юни. Музикалното събитие ще продължи до 10 юни. 

Чуйте още от Валентина Георгиева в прикачения файл: