2 години затвор за 41-годишен, признат за виновен в убийство по непредпазливост
2 години затвор за 41-годишен, признат за виновен в убийство по непредпазливост / netinfo

Добричкият окръжен съд призна 41-годишния Веселин Стефанов  от село Дъбовик, област Добрич за виновен, че по непредпазливост е причинил смъртта на 53-годишен добричлия.  Той трябва да изтърпи наказание от 2 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим, което е групирано с наложено му наказание по присъда от 2006 година, съобщават от пресслужбата на окръжния съд.

Според обвинителния акт на 2 юни 1999 година  вечерта потърпевшият и Веселин Стефанов употребили алкохол, след което между тях възникнал конфликт, който прераснал в бой. Обвиняемият нанесъл няколко удара в дясната част на лицето и тялото на опонента си, а по-късно разпрата продължила на улицата. Пострадалият отишъл в Първо районно управление  на МВР –Добрич и дежурният полицай го отвел в Спешна помощ, където  го прегледали и му изписали рецепта. По-късно свидетел по делото извикал линейка  в дома на потърпевшия и той бил приет в хирургично отделение, но на 3 юни починал.

Петорната съдебно-медицинска експертиза е установила, че пострадалият е имал заболяване на долната челюст и месеци преди инцидента бил получил разпад на костната тъкан. Нанесените от Веселин Стефанов  удари са причинили счупване на долната челюст, което е предизвикало запушване на дихателните пътища и остро възпрепятстване на дишането, довели до смъртта му.

В последната си дума обвиняемият казва, ”че не е нанесъл такива тежки повреди на пострадалия, че той да почине”.

Добричкият окръжен съд потвърди взетата спрямо Веселин Стефанов  мярка за неотклонение „подписка” до влизане в сила на присъдата. Тя може да бъде обжалвана  в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.