16 млн. лева са заложени в капиталовата програма на Добрич
16 млн. лева са заложени в капиталовата програма на Добрич / Дарик Добрич

16 057 699 лева са заложени в капиталовата програма на Добрич за тази година. 2 450 860 лева от тях са собствените бюджетни средства, държавната целева субсидия е в размер на 414 635 лв., а средствата по проекти възлизат на 13 192 204 лева. Предвидените капиталовите разходи ще бъдат предложени за гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Постарали сме да насочим лимитираните собствени средства на общината за решаване на най-наболелите проблеми в града, коментира пред  Дарик зам.-кметът по териториално устройство арх. Пламен Ганчев. Той отбеляза, че вече няколко години се заделят средства, с които са благоустроени над 40 междублокови пространства. Тази година са предвидени 200 000 лева за благоустрояване на голям жилищен комплекс по ул."Силистра" и 160 000 лева за жилищен комплекс по бул."25 септември", който включва високите блокове, т.н "кубинки", покрай коригираното дере на река Добричка. В тези райони ще бъдат изградени подходи, прилежащи паркинги, зелени площи и детски площадки. Ганчев подчерта, че обектите за благоустрояване са заложени на базата на постъпили искания от жители на града.

В направление благоустрояване са включени още ремонти на тротоари, по които има интензивно пешеходно движение, както и основен ремонт на детски площадки.

Предвижда с тази година със 120 000 лева да бъде изградено кръгово кръстовище по ул."Отец Паисий". 60 000 лева са отделени за  изготвяне на технически паспорти на общински сгради, а 40 000 лева за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки.

70 000 лв. е предвидената сума по Програмата за благоустрояване на обекти – общинска собственост с участие на местното население.

Планувано е разширение на гробищния парк, което ще струва 60 000 лева. За основен ремонт на читалище "Романо дром" ще се отпуснат 55 000 лева, за изграждане на ново улично осветление 70 000, за основен ремонт на асфалтовата настилка по ул."Стара планина" 50 000 лева.

Програмата за капиталови разходи предвижда още да бъдат отделени 240 000 лева за водопровод и канализация по ул."Генерал Колев" – в частта от бул."Трети март" до спортните зали. Ганчев обясни, че участъкът попада в обхвата на проекта за реконструкция на градския парк. В рамките на втория му етап с безвъзмездни средства може да бъде рехабилитирана настилката на улицата и да се изгради ново осветление. Условие за това е обаче предварително да бъде ремонтирана подземната мрежа в участъка.

В капиталовите разходи за тази година са включени и сумите за ремонти в наводнените през лятото детски заведения, както и ремонтни дейности в няколко училища в града.

11 501 262 лева от средствата по проекти са за изграждане на регионална система за управление на отпадъците - регион Добрич. Този обект вече е завършен и предстои официалното му откриване. До дни ще започне реализацията на друг мащабен проект Младежки център Добрич - "Вашето утре",  който се финансира с 1 680 100 лева. Пълния списък с обектите включени в капиталовата програма можете да видите тук.