15-18% ръст на руските туристи, средната им класа харесва България
15-18% ръст на руските туристи, средната им класа харесва България / Дарик Добрич

Между 15 и 18% ще бъде ръстът на руските туристи, посетили България през тази година спрямо предходната, заяви в Добрич новият генерален консул на Русия във Варна Юрий Соловьов. Той се срещна с кмета Детелина Николова и екипа й.

„Кажете на туроператорите да не се безпокоят, на руските туристи много им харесва да почиват в България", каза дипломатът. Той прогнозира, че догодина също ще има ръст на руските летовници, ако икономическата криза не се задълбочи. Това обаче според Соловьов е малко вероятно.

Впечатлението на консула е, че България е предпочитана туристическа дестинация най-вече от средната класа в Русия и от семейства с деца. У нас почиват предимно руски държавни служители, дребни предприемачи, хора от провинцията, начинаещи дейци на културата.

Юрий Соловьов заяви още, че по всякакъв начин ще подкрепя изграждането на паметник на Свети Киприян в Сретенския манастир в Москва. Идеята е на Детелина Николова. В момента се уреждат административните формалности в кметството на Москва, което трябва да одобри архитектурния проект. Свети Киприян е българин, дългогодишен духовен глава на руската православна църква.