13 водоснабдителни зони в Добричко с повишено съдържание на нитрати
13 водоснабдителни зони в Добричко с повишено съдържание на нитрати / netinfo
РИОКОЗ в Добрич съвместно с “В и К” провежда мониторингова програма за качеството на водите, предназначени за питейно-битови цели.

Проверките през 2007 година показват, че в 13 водоснабдителни зони в Добричка област са установени системни и повишени отклонения по показател „нитрати”.

Една от зоните на водоснабдяване, в която са установени повишени стойности на нитрати е Каварна. Към водоснабдителната система в този район е свързано постоянно живеещо население от над 5000 човека.

Другите 12 зони, в които са установени отклонения от нормалните показатели за нитрати захранват с вода  население под 5000 човека.Това са водоснабдителни зони Долина, Камен, Прилеп, Могилище, Било, Крупен, Горун, Калина, Сираково, Телериг, Капитан Димитрово, Шабла 2.

Регистрираните на този етап отклонения от нормата не са опасни за здравето на населението, каза д-р Галина Гандева от здравната инспекция в Добрич. По думите й контролът за качеството на водата в посочените зони продължава.  

На територията на област Добрич са обособени общо 80 водоснабдителни зони. През 2008г. предстои изготвяне на съвместни мониторингови програми и с фирмите, експлоатиращи ведомствените водоизточници за питейно-битово водоснабдяване на територията на област Добрич.