114 килограма негодна храна бракувана през лятото
114 килограма негодна храна бракувана през лятото / netinfo

939 проверки във връзка с летния туристически сезон са извършили инспекторите от отдел „Контрол на храните” към ОДБХ, съобщават от дирекцията.

646 от инспекциите са били в заведения за обществено хранене, а 251 - в търговски обекти за храни. Издадени са 167 предписания. Съставени са 15 акта за установено административно нарушение. Унищожени са 114 килограма храни от животински произход. Издадени са 3 заповеди за спиране експлоатацията на обекти.

Най-често констатирани нарушения са по отношение на текущата хигиена, неправилно съхранение на храни, липса на етикети, воденето на документация.

В част от проверките се включиха екипи от инспектори, командировани от други областни дирекции, с което бе постигната по-голяма оперативност и ефективност на официалния контрол.

От 14 май до 14 септември са проверени 42 обекта, предлагащи оферти за почивка „all inclusive”. Не са установени несъответствия.

Извършени са повече проверки от миналия летен сезон, но установените нарушения са значително по-малко, доказателство за което е намаленият брой затворени обекти и по-малкото количество бракувани храни, уточняват от ОДБХ. През 2011 г. са издадени 6 заповеди за спиране на експлоатацията на търговски обекти, а изтеглената от мрежата негодна храна е била 718 кг.