1000 участници във фестивала Усмивките на морето дефилираха в Балчик
1000 участници във фестивала Усмивките на морето дефилираха в Балчик / netinfo

Повече от 1000 участници в шестото издание на детския фестивал "Усмивките на морето" дефилираха по улиците на Балчик, съобщи Балчик инфо. В рамките на седмица деца от Украйна, Русия, Казахстан, Полша, Унгария, Сърбия и България почиваха край морето и се състезаваха в конкурсната програма на фестивала.

Организатори на проявата са одеската фондация "Источники будущего" и туристическа агенция "Даль", управител на които е Наталия Никитенко, а съорганизатор е Община Балчик. Фирмата на Никитенко организира други 6 фестивала в Унгария, Естония, Полша, Сърбия и България. Характерно за всички тях е, че повечето от участниците са от страни на бившия Съветски съюз и основен език на фестивала е руския.

На сцената снощи бяха раздадени близо 100 /!/ позлатени купи и много други предметни награди.

Докато траеше награждаването запознати с кухнята на феста коментираха сред публиката, че Общината налива хиляди в частната проява на одеската туристическа фирма и ангажира работещите в повечето културни институции в града с организацията на фестивала.

Цената за участие на дете в "Усмивките на морето" варира от 155 до 185 евро в зависимост от категорията на хотела, където е настанено. Отделно групите заплащат по 50 евро, а индивидуалните изпълнители по 25 евро за участието си на сцена. Транспортирането, визите и застраховките на участниците достигат 100 евро.

Тази вечер отличените колективи ще имат гала концерт в читалище "Паисий Хилендарски", а в петък лауреатите ще се представят във вариете-театъра на КК "Албена".