10  години от възстановяването  на църквата в бесарабското село Лощиновка
10 години от възстановяването на църквата в бесарабското село Лощиновка / netinfo
10-годишнината от възстановяването на църквата “Света Троица” в бесарабското село Лощиновка ще бъде отбелязана тържествено днес. В началото на родолюбивото начинание са колхозът в бесарабското село Лощиновка с председател Иван Степанович и директорът на “Екострой”- Добрич, инж. Михаил Стоев, сега зам.-областен управител на Добричка област.

Църквата е построена през 1841 г. от български преселници е реконструирана от добричката фирма”Екострой”. Две български правителства с решения от 1992 г. и 1996 г., отпускат финансиране за възстановяването на храма. Средствата са използвани за строителни материали и за изработката и доставката на 4 камбани.

За 10-годишнината на храма в Лощиновка гости ще бъдат директорът на дирекция “Вероизповедания” към МС проф. Иван Желев, Тодор Витев – от Министерството на външните работи, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, директорът на Агенцията за българите в чужбина Деница Божидарова, депутатът Станчо Тодоров, зам.-областният управител Михаил Стоев.

От Агенцията за българите в чужбина ще връчат почетен медал “Иван Вазов” на Иван Степанович, който сега е председател на българското културно-просветно дружество “Света София” в Измаил, Украйна.