Зеленчуци, шейкове и пълнозърнест хляб за бургаските ученици
Зеленчуци, шейкове и пълнозърнест хляб за бургаските ученици / netinfo

Повече плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти ще има в обяда, който "Хляб и хлебни изделия" предлага на учениците в Бургас.

В същото време се намалява консумацията на месо. Новите акценти в менюто са част от кампанията за здравословно хранене на децата, която Община Бургас развива. Идеята е децата да консумират любими традиционни ястия, приготвени по модерни и здравословни методи.

Менюто на децата е разнообразено с плодови шейкове, цитронада и смути с плодове. Обикновеният бял хляб е заменен с пълнозърнест.

Спанакът, който е един от най-полезните зеленчуци, присъства всяка седмица в ястията. В гозбите с месо преобладават заешкото, телешкото и пуешкото, които съдържат повече полезни хранителни вещества и по-малко мазнини и холестерол.

Обедното хранене трябва да осигури 30% от средното ниво за дневните енергийни потребности на децата. Хранителните вещества в обяда на учениците се разпределят в съотношение: 15% белтъци, 30% мазнини и 55% въглехидрати.

Менюто за децата в бургаските училища се изготвя от проф. Стефка Петрова. Тя е национален консултант по здравословно хранене в Министерството на здравеопазването и представител на България в Световната здравна организация.