Частен съдебен изпълнител Тотко Колев
Частен съдебен изпълнител Тотко Колев / Снимка: Лалка Димитрова

Започна делото срещу частния съдия изпълнител Тотко Колев, обвинен в служебно престъпление. Според прокуратурата, с действията си той ощетил община Несебър с близо 600 000 лева. Процесът започна при засилени мерки за сигурност и се гледа при закрити врата.

ЧСИ-то с либийския танкер в афера с продажба на дюни

Причината – разпитите на защитени свидетели, които трябва да бъдат проведени днес. Престъплението, смята държавното обвинение, е извършено в период от няколко месеца през 2007 и 2008 година.

Колев е обвинен в неправомерно издадено постановление от май 2008 година за възлагане на недвижим имот без съгласието на Службата по вписванията в Несебър. Искането му било за възбрана на поземлен имот край Емона. Няколко месеца по-късно извършил и опис без чаканото разрешение за възбрана и без извършена проверка на собствеността.

Частният съдия - изпълнител за аферата с либийския танкер: Не съм извършил нищо незаконно

Така на практика теренът е описан като собственост на длъжник, а не като собственост на общината, какъвто всъщност е. Щетите са за над 580 000 лева, изчисляват от прокуратурата. 

Разследват частен съдия-изпълнител за скандала с либийския кораб. Обвинения и срещу други по веригата

До разкриване на схемата се стигнало след скандала „Дюнигейт“, когато администрацията в Несебър започна изготвянето на подробен опис на общинските земи. Тогава станало ясно, че въпросният терен край Емона вече не е нейна собственост.

Делото е образувано няколко години по-късно, през 2013 година.