/ Снимка: Лалка Димитрова
Името на частният съдебен изпълнител от Бургас Тотко Колев, който продаде печалбо известния вече либийски танкер, бе замесено в нов скандал-продажба на парцел с подвижни пясъчни дюни.  Аферата е от 2007-2008 г., но едва днес казусът влезе за разглеждане в съда.

Частният съдия - изпълнител за аферата с либийския танкер: Не съм извършил нищо незаконно

Колев е обвинен затова, че превишавайки правомощията си съдебният изпълнител е ощетил община Несебър с над половин милион лева.

Ето и официалното съобщение на магистратурата по случая.

„В периода 11.12. 2007 г. – 14.05.2008 г. в качеството си на длъжностно лице  - частен съдебен изпълнител, с цел да набави имотна облага  за взискателя, нарушил служебните си задължения  при извършване на действия по изпълнително дело.

Той издал постановление на 14.05.2008 г. за възлагане на недвижим имот на взискателя И.И., без да изпрати писмо до Служба по вписвания град Несебър с искане за възбрана върху поземлен имот, находящ се в землището на село Емона.

На 12.02.2008 г. извършил опис на същия поземлен имот, без да е налице наложена възбрана на имота към момента на извършване на описа, без да е извършил проверка на собствеността, като в постановлението за възлагане на недвижим имот от 14.05.2008г. вписал същия поземлен имот, собственост на община Несебър, като собственост на длъжника Б.Б., и от това са настъпили значителни вредоносни последици.
 
Разследват частен съдия-изпълнител за скандала с либийския кораб. Обвинения и срещу други по веригата

„Убедена съм, че делото ще завърши с оправдателна присъда за клиента ми. Други са виновните лица в този случай, за тях има данни за извършени престъпления, но прокуратурата не ги е разследвала", заяви пред журналисти адвокатът на Колев- Димитринка Радева.

Колев не се признава за виновен по повдигнатото обвинение. Делото срещу него ще се проведе по общия ред. В хода на съдебното следствие ще бъдат разпитани 22 свидетели и две вещи лица. Следващото заседание е на 11 февруари.