Ако бъдат събрани достатъчно доказателства като обвинеями ще бъдат привлечени и други длъжностни лица, подчерта председателят на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев.
Ако бъдат събрани достатъчно доказателства като обвинеями ще бъдат привлечени и други длъжностни лица, подчерта председателят на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев. / Снимка: Лалка Димитрова
Следователи: Тотко Колев е напуснал страната на 20 декември. От кантората му в Бургас: Не е вярно, в София е
Георги Чинев:
100264
Георги Чинев:
  • Георги Чинев:
Бургаската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за престъпление по служба за действията на частния съдия-изпълнител Тотко Колев, изпълнил въвода във вече печално известния либийския кораб „Бадр“. Това съобщи на извънреден брифинг обвинител номер 1 на Бургас Георги Чинев.

Страната ни бе въвлечена в международен морски скандал и на практика -  в търговска война с Либия, след като танкерът „General National Maritime Transport Company“ на либийска държавна компания бе арестуван в Бургас, а според твърденията на северноафриканската държава - на 21 декември, екипажът и флагът му са били сменени насилствено от представителите на българска частна фирма и въоръжени гардове, придружени от служители на две държавни институции – "Морска администрация” и "Гранична полиция”.

Корабът отплавал с ново име - BDIN и панамски флаг към Турция, но не е допуснат пред Босфора и се е завърнал към България. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България – на 20 мили от Созопол. Според държавното обвинение през периода 10 март 2018 г.  – 30 август 2018 г. частният съдебен изпълнител е превишил правата си, с цел да набави за другиго  облага- а именно вкарването във владение на българската фирма „Булгаргеомит ЛТД” ДЗЗД. Зад обединението стоят три компании- "Булгаргеомин Лтд." ДЗЗД, което включва фирмите "Тектона" с 50%, и "Моран Трейд" и "Моран Уест" с по 25%. В началото на 2018 г. те са прехвърлени на бизнесмена Венцислав Кръстев.

Изострено напрежение между България и Либия заради либийски танкер (ОБЗОР)

Дружеството претендира за собствеността върху кораба, заради неизплатени задължения от либийска страна в размер на 9 250 362 щатски долара. И твърди, че дългът е бил обезпечен с договор за морска ипотека върху танкера, подписан в Гърция. Прокуратурата тепърва ще установява фалшиви или автентични са документите за ипотеката и нотариалната заверка, на базата на които „Булгаргеомит ЛТД” ДЗЗД претендира за собствеността на танкера и е завел дело.

Изпълнителното дело е било спряно с акт на Районния съд в Бургас. Въпреки това обаче, частният съдебен изпълнител Тотко Колев е провел незаконен търг за публична продан на кораба, който е бил спечелен от въпросното българското дружество, посочва държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано след като адвокати, ангажирани със юридическото представителство на либийското търговско дружество, сезирали прокуратурата, затова че въоръжени мъже са се качили на абордаж на кораба, а капитанът и екипажът са били принудени да напуснат плавателния съд под заплахата от огнестрелно оръжие. Сигналът е получен в магистратурата на 21 декември 2018 г. и веднага е разпоредена проверка.

При разследването обаче станало ясно, че ден по-рано частният съдия- изпълнител е напуснал пределите на страната ни. От прокуратурата не уточниха ще бъде ли обявен той за издирване. Дарик се опита да се свърже с Колев по мобилния му телефон, но многократните позвънявания, останаха без отговор. На стационарните телефони в кантората му в Бургас, отговаряха негови служители, които твърдяха, че Тотко Колев не е в чужбина, а в София и поеха ангажимент веднага след завръщането му да се свържат с радиото. 

Спешни разговори в МВнР заради либийски кораб
 
Образуваното дело се отличава с висока фактическа и правна сложност, каза председателят на Окръжната прокуратура Георги Чинев. Той уточни, че разследването е поверено на следовател. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства като обвиняеми ще бъдат привлечени и други длъжностни лица, подчерта Чинев. Близки до разследването твърдят, че това са служителите от Морска администрация и Гранична полиция, съдействали на частния съдия-изпълнител. Самият Тотко Колев пък и друг път бил разследван за превишаване на служебните си правомощия. Срещу него има внесен обвинителен акт по още едно дело и висящо разследване по трети случай, твърдят осведомени. Ако доказателствата издържат и той бъде признат за виновен, го очаква присъда до 5 години лишаване от свобода.

Какво каза по време на брифинга административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев, чуйте повече в звуковия файл: