Напрежение между България и Либия. Двете държави са на прага на търговска война. Според публикации, арабската страна се е заканила да задържа всеки кораб под български флаг, който влезе в нейните териториални води. У нас по спешност пристигна либийски пратеник на преговори с външното ни министерство. Бил е извикан и шефът на „Морска администрация”, посочва NOVA.
 
Съдебен спор за либийски танкер, държан в български териториални води, завърши със смяната на името на кораба и собственика му. Това се е случило в края на миналата година, като тогава на борда са се качили частен съдебен изпълнител и частна фирма, придружени от две държавни институции – „Морска администрация” и „Гранична полиция”.
 
Флагът е сменен, а екипажът - изпратен да си ходи. Това е на път отново да изостри дипломатическите отношения между България и Либия 11 години след процеса с българските медицински сестри.

Спешни разговори в МВнР заради либийски кораб
 
Спорът за 62-тонния либийски танкер тъне в съдебни дела повече от година. Блокиран е на пристанището в Бургас по искане на българската фирмата „Булгаргеомин ЛТД” заради дългове на либийската държава към нея.
 
Казусът влиза в кръга на няколко съдебни инстанции, последната от които е ВАС. С решение отпреди седмица Върховният съд казва, че корабът е задържан незаконно в наши води. Решението обаче закъснява, защото плавателният съд вече плава под панамски флаг и е със сменено име. Смяната става по настояване на частен съдебен изпълнител Тотко Колев, който представя на „Морска администрация - Бургас” и на „Гранична полиция” документи, че корабът има ново име и панамски флаг.
 
Между смяната на името и отплаването минават няколко дни. На 27 декември от кораба е свален либийският му капитан и е заменен от украински. След смяната на името на кораба от БАДР на БДИН и свалянето на либийския флаг към българската държава потичат много протестни ноти от страна на либийската официална власт.
 
Според медийни публикации, като ответна мярка либийската страна издава заповед да бъдат задържани българските кораби, плаващи в либийски териториални води.
 
NOVA потърси позицията на либийското посолство, но все още няма отговор от него. Случаят е бил дискутиран и между българския и либийския посланици в ООН.
 
Заради казуса в късния следобед в МВнР беше извикан изпълнителният директор на „Морска администрация” Живко Петров.
 
Какви мерки ще предприеме българската дипломация и държавата ни, за да се реши този случай засега остава неясно. Иначе плавателният съд се намира на метри от българските териториални води срещу Приморско.
nova.bg