Тотко Колев
Тотко Колев / Кадър: Нова телевизия
„Във връзка с тиражираните в много медии публикации, че се извършва незаконно отнемане на чужд кораб, свалянето на флага и приемането на кораба като едва ли не абордаж, мога да потвърдя, че такива неща не са се  случвали, не съм присъствал на такова нещо и никой от мен не е искал подобно действие. Наистина има подобен  кораб, който е бил предмет на процес в мое производство, този кораб е бил продаден на публична продажба, но всичко това, което беше тиражирано, че съдебен изпълнител се е качил на борда, че е свалял екипажа и знамето, са откровени лъжи. Това не е вярно, аз не съм бил в Бургас и страната, не е редно да се представят събития, в които не съм участвал”- Това обяви в ефира на Нова телевизия частният съдия-изпълнител от Бургас Тотко Колев.

Както Дарик по-рано съобщи, срещу него бе образувано досъдебно производство за престъпление по служба, затова че извършил въвод на българско дружество в  танкера „General National Maritime Transport Company“ на либийска държавна компания. Последствията -  страната ни бе въвлечена в международен морски скандал и на практика -  в търговска война с Либия.

Според прокуратурата Тотко Колев не се е съобразил с решение на Бургаския районен съд, което изрично спира действията му. „Не съм превишил правата си”, контрира той. И допълни: „До момента нямам нито едно изпълнително действие, което да е отменено от съда, въпреки многобройните жалби от либийската фирма”.

Адвокатът му Димитринка Радева обясни, че Районният съд в Бургас преди близо година е разпоредил спиране на изпълнителните действия, а не прекратяване на производството.

„Тепърва ще се води разследване по казуса. Още в петък Икономическа полиция посети офиса на моя клиент”, каза тя.