/ iStock/Getty Images
Окръжният съд взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Мирослав Б., обвиняем за извършени финансови престъпления във Федерална Република Германия, за когото има издадена Европейска заповед за арест от Районен съд в гр. Бамберг, на 20 май т.г. Това съобщиха от Окръжен съд - Бургас.

В представената пред Окръжен съд - Бургас Европейска заповед за арест са посочени фактическите обстоятелства на извършеното от Мирослав Б. деяние в Република Германия, за което според германското законодателство е предвидено наказание до десет години „Лишаване от свобода“. Мирослав Б. се издирва с цел провеждане на наказателно преследване, за това, че действайки с корестни цели, в пет независими едно от друго деяние и с намерение да се сдобие с неправомерна имотна облага, в съучастие с други лица, неправомерно се разпоредил с близо 50 000 евро от банкова сметка на трето лице, без да има за това основание и разрешение. Според съда са налице достатъчно данни, въз основа на които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за разследването на което издаващата държава иска да бъде предаден.

Задържаха 34 нелегални мигранти в района на АМ „Тракия“ край Пазарджик

Бургаският окръжен съд прие, че съществува реална опасност обвиняемия да се укрие, ако не бъде задържан. Мирослав Б. е работил в различни държави през последните години и със съществуването на режим за свободно придвижване на гражданите в Европа, това представлява реален риск да се укрие. От момента на извършване на деянието са изминали няколко години, през които не е могъл да бъде установен. Наличието на четири деца, за които Мирослав Б. заяви пред съда, че се грижи, имат повече емоционално човешко значение, отколкото могат да бъдат противопоставени на обстоятелства, че няма да се укрие или отклони от мярка различна от „Задържане под стража“. Наличието на трудов договор, Окръжен съд - Бургас също не оцени като обстоятелство разколебаващо го в извода, че трябва да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Работата му в Слънчев бряг и пребиваването му този комплекс също би могло да бъде тълкувано и в негова вреда, че той умишлено не пребивава на постоянния си адрес.

Окръжен съд – Бургас счете, че само мярка за неотклонение „Задържане под стража“ би обезпечила участието на Мирослав Б. в процес по фактическо решаване предаването му на немските съдебни власти.

Определението на Бургаския окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в 3-дневен срок.