/ ThinkStock/Getty Images

Католическата и арменската църква в Бургас ще бъдат затворени за предстоящите празници, а в службите ще участват само духовниците и е възможно да бъдат предавани онлайн. Решенията са взети от църковните настоятелства, съобщиха от местната власт.

"Проведохме разговор с ръководителите на Бургаското духовенство и уточнихме в подробности необходимите общи действия при провеждането на предстоящи църковни празници. Започваме с Цветница. Във всички църкви ще бъдат осигурени допълнително диспенсъри с дезинфектант. Още веднъж ще бъде обработена вътрешната площ на храмовете, както и около тях. Ще бъдат осигурени мобилни мивки за повече хигиена. Служители от полицията и общинската дирекция УКОРС ще дежурят за допълнителна безопасност. При добро време бургаските свещеници ще проведат служението на открито. Очакваме съдействие и от останалите религиозни общности в Бургас“, каза днес кметът на Бургас Димитър Николов.

21 положителни случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в Бургаска област към днешна дата. Трима души са настанени в Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас, двама в Айтос, стана ясно по време на брифинг на Общинския противоепидемологичен щаб.

Последният доказан случай е от Карнобат и там в момента се извършва крайна дезинфекция на медицинския център и на администрацията, съобщи директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. И поясни:Пациентът е бил последно на работа на 23-ти миналия месец, в момента е в отпуск по болест и всички, които са били контактни до 24-ти, са издирени и им е издадено предписание да са под карантина 14 дни. На контактните от първи ред са взети проби и до края на деня ще има резултати. По отношение на болниците, разпределението на леглата и тяхната готовност - всички болници в региона имат защитни средства, направена е необходимата организация, необходимия филтър, спазват се санитарно-хигиенните изисквания, извършва се редовна децинфекция. Нашите съвети са всеки, който има клиника, да бъде изследван. Ако няма клиника, това изследване е 90 процента безсмислено. Всички лекари, които са били на първа линия и са транспортирали болни с коронавирус в състава на ЦСМП, а те са 4 до днес, са изследвани и пробите им са отрицателни“.
Вече всички болници в Бургас ще изпращат писмена справка на Общинския кризисен щаб за своите нужди от защитни материали и облекла, медицински апарати и оборудване, както и за всякакво допълнително съдействие.

Щабът е поръчал 600 шлема, 3600 защитни костюма, 1600 защитни хирургически престилки за УМБАЛ, Полиция, Бърза помощ, Белодробна болница, Комплексен онкологичен център и социалните служби, като повечето от тях вече са доставени.

В дните за раздаване на пенсиите дежурни екипи от Дезинфекционна станция и доброволци ще дезинфектират пощенските клонове в града през два часа. Допълнително ще се следи възрастните хора да са на безопасно разстояние един от друг.

След като бъде обявен детайлният списък с медицинските лица от първа линия, които ще получат финансова премия от държавата, по предложение на директорите на здравни заведения Общинският кризисен щаб ще прецени как да се разпределят допълнително гласуваните от Общинския съвет 35 000 лева, за да се подпомогнат медици извън държавния списък.

Продължава да се следи дали се спазва заповедта за изключване на кафе автоматите в Бургас.