За убийството на мъжа си учителката може да лежи доживот
За убийството на мъжа си учителката може да лежи доживот / Дарик Бургас

59-годишната учителка Веселина Гинева, която е обвинена в убийството на съпруга си остава в ареста. Състав на Апелативен съд - Бургас разгледа жалбата й, с която се иска изменение на наложената от Бургаския окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража".
59-годишната учителка е привлечена по четири обвинения - по чл. 137, пр. 3 и 4 от НК-злепоставяне; чл. 142а, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК- противозаконно лишаване от свобода; по чл. 116, ал. 1, т. 5, вр. чл. 115, вр. чл. 23, ал. 1 от НК- умишлено убийство на бившия си съпруг Димитър Меразчиев, който е бил в безпомощно състояние и по чл. 210, ал. 1, т. 5, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК- измама, от която е причинена имотна вреда в размер на 21830 лв. За най-тежкото от посочените обвинения- по чл. 116, ал. 1, т. 5, вр. чл. 115, вр. чл. 23, ал. 1 от НК законът предвижда наказание от 15г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
В съдебното заседание прокурорът представи копие от протокол за оглед на стаята, в апартамента в к-с „Лазур, където е пребивавал болния Димитър Меразчиев, от който е видно, че прозорецът е бил закован. Обвинението пледира за потвърждаване определението на ОС -Бургас като правилно и законосъобразно. Според защитата до момента има събрани доказателства - гласни и веществени за авторство само за едно от посочените обвинения на Веселина Гинева- по чл. по чл. 210, ал. 1, т. 5, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК. Липсват данни , както и експертиза за конкретната причина за смъртта на пострадалия. Адвокатът изрази становище за наличие на предпоставки за изменения на мярката и настоя клиентката му да бъде пусната под домашен арест. Обвиняемата Гинева заяви, че е невинна и помоли съда да я остави под домашен арест.
След като се запозна със събраните до момента доказателства и изслуша становищата на страните, възивният състав потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" и остави жалбата на Веселина Гинева без уважение. Мотивите на магистратите са, че са налице събрани доказателства, които обосновават авторството на деяние по всяко едно от обвиненията. Изключително високата обществена опасност на престъплението и на личността на обвиняемата ,предвид трайността на престъпния умисъл -1.3 м. лишавала от свобода пострадалия, а след смъртта му- 24 м. се е ползвала от пенсията , както и и тежестта на предвиденото наказание мотивират съда да се солидаризира с извода на първата инстанция, че е налице реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление. Според апелативните съдии определението на Бургаския окръжен съд е правилно и законосъобразно.
Определението е окончателно.