Великият Приор на България - Румен Ралчев, заедно с Великият Приор Сърбия и Великият Приор на Русия
Великият Приор на България - Румен Ралчев, заедно с Великият Приор Сърбия и Великият Приор на Русия / Лалка Димитрова
Великият Приор на България акад. Румен Ралчев откри символът по време на ХХVI-ия Конвент на Велик Приорат България с Инвеститура
Първата в света паметна плоча, посветена на 900 години история на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, е в Свети Влас от днес.

Под звуците на Бургаския духов оркестър, предшестван от националния химн и след водосвет, отслужен от отец Петър, тя беше официално открита от генерал-майор о.р. акад. Румен Ралчев, член на Великия Магистрален Съвет на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, носител на Великия Кръст на Храма, Велик Приор I на Велик Приорат България. Барелефът е дело на  скулптора Таско Русев от Пазарджик.

тамплиери
netinfo

Катя Касабова
netinfo


Малко преди церемонията акад. Ралчев съобщи, че в стратегията очертана от Великия съвет за следващите 12 месеца е заложено поставянето на подобни паметни символи във Варна, Стара Загора и София. Отново в столицата в навечерието на годишнината на българския Приорат ще бъде изградена голяма чешма с еднометрова статуя на рицар. В годишната програмата на Велик Приорат България е включена и традиционният конкурс за детска рисунка. Той е в два раздела - "Рицарят в мен" и "Рицарска постъпка".

Ген-майор (о.р.) Румен Ралчев: На какво учим най-младите? Рицарството не е меч, а благородство!

Авторите на най-добрите 8 произведения ще получат стипендии от по 120 лева месечно в рамките на година. Произведения на участниците в конкурса ще бъдат изложени на 1 юни в София, когато ще бъдат обявени победителите.

"Искаме да дадем възможност на талантливите деца да развиват дарбите си, а чрез конкурса да ги стимулираме да знаят повече история, да вложат мисъл в благородството, уважението, доблестта", поясни акад. Ралчев.   

тамплиери
netinfo


Възпоменателният символ ознаменува и ХХVI-ия Конвент на Велик Приорат България с Инвеститура, който се провежда в момента в хотел "Прадайс бийч". В него се включиха Великият Приор на Сърбия Драгутин Загорац и Великият Приор на Русия Александър Шаравин, както и 200 рицари и дами. . Домакин на събитията е бургаската командерия „Св.Димитър”.  

тамплиери
netinfo


Приоритетите на тамплиерите от 900 години насам не са се променили, каза генерал-майор (о.р.) акад. Румен Ралчев. Основната концепция оттогава досега е борба за разширен диалог между християнските църкви, мостове към други вероизповедания, с цел намаляване на напрежението и подпомагане на християни в беда. 

тамплиери
netinfo


В рамките на Конвента бе представена и Книга №40  - „Орденът на оръжието” от библиотеката на Приората, с автор Маноил Манев.

тамплиери
netinfo


Великият приорат на България е част от Ордена - неправителствена организация със специален консултативен статут към ООН, член на Международното бюро за мир (Нобелова награда за мир 1910 г.).

тамплиери
netinfo