/ netinfo
140 години от Освобождението на Бургас от османско робство. Възстановка по посрещането на полковник Лермонтов пред паметника на руските освободителите събра стотици бургазлии. При стария вход на Бургас до паметника на метри от Френската гимназия, Юри Ангелов в ролята на Лермонтов, беше посрещнат от малчугани, облечени в народни носии с виковете „Идат, идат!“.

Пред ученици той припомни пътя на руските войски до Бургас и получаването на символичния ключ към града от австрийския консул. След възстановката се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на руския войн. Церемонията събра политици, общественици и
 

140 години свободен Бургас
netinfo

"140 свобода! Поздравявам всички бургазлии. Станахме свидетели на една прекрасна въстановка. Посрещнахме отново летящия отряд на полк. Лермонтов. Свободата е дар. Винаги трябва да се стремим да бъдем свободни. Имаше любопитство в погледите на бургазлии и мисля и благодарност, че това се случва в Бургас. Благодарим на театралните школи, танцовите състави. Имаше много ученици, което е много хубаво - знаем, че те днес са в междусрочна ваканция.

Това ми дава надежда - тези събития предизвикват интереса у младите хора. Може би по-често трябва да правим толкова любопитни неща, които да запознават нашите ученици в историята на България и Бургас", каза пред "Дарик" заместник-кметът по въпросите на културата и образованието Йорданка Ананиева.