22 septemvri
22 septemvri / dariknews.archive
С посрещане на почетния караул от полковник Николай Бешев в парка на Регионален исторически музей - Плевен, започна церемонията по отбелязването на Деня на Независимостта на България - 22 септември.
Официални гости на събитието бяха народните представители Владислав Николов, Ралица Добрева, Калин Поповски и Стефан Бурджев, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, представители на областната и общинската администрация в Плевен.

22 septemvri
dariknews.archive

В словото си, кметът на Плевен Георг Спартански посочи, че датата 22 септември 1908 г. беше незаслужено пренебрегвана десетилетия в политическата история на България. Тя престава да се чества през 1944 г. е възстановена на 10 септември 1998 г.

22 septemvri
dariknews.archive

Спартански припомни историческите факти, свързани с периода след Съединението на Южна и Северна България и обединяването й в княжество. Тогава страната все още няма пълна юридическа самостоятелност и в много отношения външно-политическата, а и икономическата дейност е зависима от съглашенията на Великите сили на Берлинския Конгрес. Към това са и задълженията към Високата порта, свързани с плащания на годишни данъци.
Също по силата на съглашенията, с привилегия е вносът на стоки от Великите сили в рамките на Османската империя и териториите, които са под нейна юрисдикция, а това възпрепятства развитието на българската икономика и е пречка за постигане на българския национален идеал за обединена, свободна и независима България, равностойна на другите европейски държави.

22 septemvri
dariknews.archive

„Затова Съединението би било акт с половинчато значение ако не се пристъпи към пълна юридическа самостоятелност на държавата и обявяването й за монархия – равноправна с другите европрйски страни. Този акт е обявен на 22 септември 1908 г. във Велико Търново в присъствието на цар Фердинанд, министър председателят  Малинов и министрите от правителството, и е посрещнат с голяма въодушевление“.
Кметът Спартански каза, че за да се постигне обявяването на Независимостта са извършени редица политически совалки в тогавашните европейски дворове. Постигната е и подкрепата на Австро-Унгария, която току що е анексирала тогавашните Босна и Херцеговина от Османската империя, на Великобритания, както и на Русия.
„Обявяването на Независимостта е юридически и дипломатически финал на една дълга поредица от борби, които българският народ е водил  за своето освобождение и независимост, каза Георг Спартански.

Той подчерта, че поуките за нас – съвременниците са да направим така, че в днешните условия, не с оръжие, а на масата на преговорите и със силата на интелекта и дипломацията и необходимия компромис, да постигат националните цели.
Спартански се обърна към плевенските депутати и представителите на държавната и общинска власт с пожелание за мъдрост, далновидност, търпение и постоянство в постигането на националните цели.

„Това дължим всички ние на България и вярвам, че ако знаем какво искаме, как да го постигнем и с кого да работим за тези реализации на националните цели, пред България има светъл път. Цар Фердинанд го е казал: "По волята на българския народ, и с благоволението на Бога“, допълни Георг Спартански.

Слово по случай празника произнесе и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

22 septemvri
dariknews.archive

Празничната програма продължи с изпълнение на Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева и Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков.

22 septemvri
dariknews.archive