Възобновиха проучванията на Порос
Възобновиха проучванията на Порос / община Бургас

Екип от археолози от Регионален исторически музей - Бургас подновиха археологическите разкопки на крепостта Порос край бургаския квартал "Крайморие". Те се провеждат за четвърта поредна година от директора на РИМ - Бургас Милен Николов и неговия заместник-ръководител на обекта Доротея Гюрджийска.

Това лято се проучва територията източно от римската вила, разположена на самия морски бряг в северозападната част на полуостров Форос. Останките от луксозната сграда бяха открити през 2013 година като част от огромния археологически комплекс на крепостта Порос. Той включва крепостна стена, жилищни квартали, административни и пристанищни постройки, епископска базилика и некрополи.

Още в първите дни на възобновеното проучване са открити множество късноантични предмети, между които монети, фрагменти от накити и керамика. През този сезон археолозите се надяват да локализират още сгради от крепостта. Това ще спомогне за маркиране на историческите процеси в тази част от територията на съвременната община Бургас.