Нова вълна от грипна епидемия отчете днес противоепидемичния щаб.
Нова вълна от грипна епидемия отчете днес противоепидемичния щаб. / Снимка: Лалка Димитрова
Втора грипна епидемия в Бургаска област обяви днес противоепидемичния щаб. Най-засегнати са децата от 5 до 15 години, каза директорът на Районната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. „Знаете, че за да обявим грипна епидемия, регистрираните случаи трябваше 458 случая. Но заболеваемостта се качи много рядко. И ние надхвърхме това  За седмица се разболяха много деца, почти всички от грип тип Б”, уточни д-р Паздеров. В момента, допълни д-р Паздеров, има недостиг на легла в детските отделения. А причината за това- истерията с коронавируса. Много от родителите се притесняват, затова правят бързи тестове на децата си. Те обаче често дават фалшиви резултати. "Само в референтна лаборатория може да се докаже наличието на грип и да се определи неговия щам. Лошото е, че родителите използваха тези резултати, за да настояват децата им да бъдат настанени в болница, дори и ако състоянието им не е изисквало това“, поясни д-р Паздеров.  Вече е направена организация и в случаите, при които детските отделения в университетската болница са пълни, най-малките пациенти, ще се пренасочват към болниците, в които има свободни легла.

При засилен филтър ще работят детските градини и ясли, а външни лица няма да се допускат в тях, каза зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. „За всеки павилион в градините ще има термометри. На входовете ще има стелки с дезинфектант, а помещенията ще бъдат проветрявани“, допълни тя. "Ще има медицинско лице, което ще проверява здравословното състояние на децата. Повече чай, пресни плодове и фрешове ще се дават в градините и яслите", посочи Ананиева.

Учениците от цялата област излизат в грипна вкаканция и се връщат в класните стаи на 9 март, неучебните дни са от 4-ти до включително 6-ти март. каза зам.-областният управител Владимир Крумов.