Връщаме Елена Морева на Москва

/ Dariknews.bg
Бургаският апелативен съд потвърди допускането на екстрадицията на руската гражданка Елена Морева. Тя ще бъде предадена на съдебните власти на Руската федерация по обвинение за извършени измами.

Екстрадираме рускиня, обвинена за крупни измами. Тя не иска

До фактическото й предаване ще остане с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Апелативните магистрати не уважиха жалбата на Морева и потвърдиха решението на първата инстанция.

Издирваната в Русия Елена остава в ареста

В представената по делото молба за екстрадиция от Генералната прокуратура на Руската федерация са посочени престъпленията, за които се издирва Елена Морева - три престъпления „измама“ в особено големи размери, реализирани на територията на Руската Федерация в периода от 16 април 2013 г. до септември 2014 г., съответно месец март 2015 г. и месец август 2015 г.

Съдът решава за рускинята Елена, обвинена в крупни измами

В постановлението за привличане са описани действията на руската гражданка по въвеждане в заблуждение на трети лица - трима пострадали във връзка с посредничеството по закупуване на имоти и набавяне на валута, с посочване на общ размер на причинена вреда 19 000 000 рубли и над 500 000 щадски долара.

Издирваната от Интерпол Елена остава в ареста за 40 дни

Максималното предвидено наказание според НК на Руската федерация е 10 години наказание „лишаване от свобода“. Престъпленията, за извършването на които се иска екстрадицията на Морева намират аналог и в българския наказателен закон.

От Русия с любов: Издирвана Интерпол за измами - задържана в Бургас

Не е изтекла давността за наказателно преследване, както по правото на Руската федерация, така и по българското законодателство. Апелативен съд-Бургас е достигнал до извода, че не са налице основания за отказ от екстрадиция. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.