/ община Стара Загора
Бургаският апелативен съд потвърди временната мярка „задържане под стража“ за срок до 40 дни спрямо рускинята, издирвана от руските власти за измами в особено големи размери.

Издирваната от Интерпол Елена остава в ареста за 40 дни

Престъпленията са извършени на територията на Руската Федерация, в периода от 16 април 2013 г. до септември 2014 г. (за сумата от 19 милиона руски рубли), съответно март 2015 г, и август 2015 г. (за сумата от близо 500 000 щатски долара).  

От Русия с любов: Издирвана Интерпол за измами - задържана в Бургас

Деянията са престъпления по наказателния кодекс на молещата държава - Руската Федерация и по Българското наказателно право. В Руската федерация максималното наказание за „мошеничество“ е 10 години лишаване от свобода. Предвидените в българския наказателен кодекс наказания са „лишаване от свобода“ за срок от 1 г. до 8 г. и „лишаване от свобода“ за срок от 3 г. до 10 г.

Съдът решава за рускинята Елена, обвинена в крупни измами

Апелативният съд сподели становището на ОС-Бургас, че единствено мярката „временно задържане“ би била адекватна и може да обезпечи участието на исканото лице в производството по екстрадиция. 

Тя не е българска гражданка, има статут на постоянно пребиваващ, който й дава възможност във всеки един момент да напусне страната. Исканата от защитата мярка „домашен арест“ не би могла  осигури в пълна степен и да гарантира личното присъствие на чуждата гражданка в инициираното от руските съдебни власти екстрадиционно производство.