/ Снимка: Лалка Димитрова
Задържаната в Бургас рускиня Елена Морева, която Интерпол издирва заради крупни измами в Русия, остава в ареста за срок от 40 дни. Това постанови състав на Окръжния съд преди минути. Срещу нея във федерацията се води разследване за измами в размер на над половин милион долара и 19 милиона рубли.

Съдът решава за рускинята Елена, обвинена в крупни измами

Пред съда Морева заяви: „Не искам да бъда екстрадирана в Русия, срещу мен има заплахи за физическа саморазправа. Искам да бъда пусната под домашен арест, за да мога пълноценно да се защитя пред съда.“

В пледоарията си защитата ѝ посочи, че тя не осъждана, притежава имот в несебърското село Кошарица и нямала никакво намерение да напуска страната. Морева е със статут на постоянно пребиваващ в страната ни гражданин от 2018 година. От няколко месеца живее в Бургас, тъй като имала сериозни здравословни проблеми заради мухъла в жилището в Кошарица.

След като произнесе решението си, окръжният съдия Захарин Захариев заяви: „Съжалявам, но тук става въпрос за много пари, поне за България. За Москва – не знам. Не казвам, че сте извършили тези престъпления, за които ви обвиняват, но…“

От Русия с любов: Издирвана Интерпол за измами - задържана в Бургас

Според обвинението, Елена е въвеждала в заблуждение физически лица, от които получавала пари с обещанието да ги върне. В два от случаите извършила и измама с недвижим имот.

42-годишната Елена Морева беше задържана на 15 май. Издирвана е в продължение на месеци с червена бюлетина и мярка "задържане и екстрадация" от Интерпол.

Арестувана е от българските власти след получена информация от Москва, че се намира в България.