/ netinfo

Клуб по водна топка „Черноморец” продължава да гради силна женска водна топка. Състезателният сезон за девойките ни приключи, но не и техните изпитания в международните турнири, където трупат безценен капитал.

След края на държавното първенство, вицешампионките на България отново играха на турнира “Rotary International Waterpolo Cup” в Турция. В силната надпревара в Измир нашите момичета участваха с персонална покана от ротарианската турска организация за трети път.

В тазгодишното издание на турнира обаче, домакините от тримилионния град са станали свидетели на рядко срещан вече в спорта случай. Оказало се, че в два последователни мача наша състезателка е играла със счупен пръст.

Стела Димитрова получава контузия в мача срещу „Киос” /Гърция/, но въпреки силната и непоносима болка, която изпитва, остава във водата. За следващия двубой с „Олимпиакос”, Стела играе с превързан пръст. Съперничка от гръцкия гранд се възползва от ситуацията и умишлено я хваща за контузения палец. Болката е била неописуема, а Стела веднага е била откарана в болница.

Правят й рентгенова снимка, която показва, че нашето момиче е с фрактура на палеца. След като домакините разбират какъв е резултатът от медицинския преглед, не могат да повярват на случилото се и лично поздравяват Стела за проявения героизъм, наричайки 13-годишната ни ватерполистка кахраман /герой на български език – б.р./.

„След това, което показаха момичетата в турнира - техния борбен дух, волеви качества и отговорност, мога да тръгна и на война с тях. Същото споделих и на тях след последния мач в Измир. За тези години състезателките видяха колко е дълъг пътя, който трябва да се измине, за да се стигне до целта.

Играхме с реални отбори, които са водещи в своите страни. Представихме се достойно и съм много доволен. Ще продължим да търсим силни съперници, защото само така можем да се сравняваме с големите и да се променяме,” с гордост заяви старши треньорът и председател на „Черноморец” Петър Йонов.

В първия ден от турнира програмата изправя нашите девойки срещу шампиона на Турция „Ести”. След дългото и изтощително пътуване бургаският тим отстъпва с 5:21. Много малко не достига на българките в мача срещу „Киос”, в който падат само с един гол – 16:17 /7:6, 3:3, 5:5, 1:3/.

В последния двубой срещу „Олимпиакос”, в чийто състав част от състезателките играят с по-големите каки в Шампионска лига, „Черноморец” отстъпва с 8:17. При 10:5 за гъркините в третата част, за да натрупат повече опит в такива битки, Йонов пуска в игра резервите.   

За пореден път организацията на турнира е била на много високо ниво. Отборът отново е бил подсигурен във всяко едно отношение, както и с персонален гид, който се е движил неотлъчно с тима.

„19 Rotary International Waterpolo Cup” се проведе на басейна в Буджа в Измир. Съорганизатори на турнира са община Буджа и Турската федерация по водна топка. Още от сега бургаският „Черноморец” получи покана за участие в следващото издание на силната международна надпревара.