/ DarikNews.bg

Стъкленица с благоуханно масло от римско време откриха археолозите при разкопките в Созопол. Находката - колбичка с карбонизирана субстанция, е намерена при изследването на некропол с три нива - ранно християнско, римско и елинистическо в района на морската градина. Това съобщи за DarikNews.bg директорът на Археологическия музей Димитър Недев.
 

Уникална находка: Археолози откриха в Созопол най-стария металургичен комбинат у нас


„Мястото е изключително интересно и концентрирано, и като находки, и като гробни съоръжения. Начинът на полагане на гробовете показва преливането от езически към християнски обреди.

DarikNews.bg

Така например, последният открит гроб е ориентиран на запад, което показва християнския начин на погребване, а покойникът е положен с монета на Фаустина, с която той да плати преминаването през реката на скръбта на лодкаря Харон. Това илюстрира, че още във времето на Римската империя първите т.нар. криптохристияни живеят в мир с езичниците.

Без ексцесии - християните на Лъвовете или на Арените. Тук е постигнат един баланс. И не случайно Созопол е мястото, в което бяха открити мощите на свети Йоан Кръстител“, разясни Димитър Недев.

DarikNews.bg

Предстои находките да бъдат изпратени за задълбочен анализ, след което ще бъде извършена реставрация и консервация. Стъкленицата е намерена в гроба на момиченце, датиран от II век след Христа.

Предположенията са, че е положена като дар, заедно с богато украсена керамична ваза. Директорът на Археологическия музей в Созопол има уверението за логистична подкрепа и от новата френска посланичка Флоранс Робин и се очаква догодина находките бъдат изпратени за изследване от експертите на Лувъра.
 

Българи и французи откриха впечатляваща гробница в Созопол

DarikNews.bg

Преди месец стана ясно, че Созопол ще изпрати за детайлно изследване в Западна Европа и лакримарий, открит през 1987 г. на същото място. Все още не е ясно в коя страна ще бъде изследвана археологическата находка.

Любопитен детайл е, че тя е била запечатана с гръцка дъвка. „Водим разговори със специалисти в Германия и Франция. Причината е, че България не разполага с лаборатория за подобно изследване“, коментира Недев.
 

/
Дарик

Разкопките на некропола ще продължат до края на тази година. Скоро трябва да приключат и укрепителните дейности в района във връзка с частна инициатива. „А относно това кога ще изследваме откритието от 1987-а - казвам, че това ще може да се случи най-рано следващата година“, поясни още директорът на созополския археологически музей.

DarikNews.bg