Програмата включва и много забавления за малки и големи.
Програмата включва и много забавления за малки и големи.
Историческият и Музеят на солта в Поморие ще се включат в европейската инициатива „Нощ на музеите”. Официалното откриване е в 18.00 ч. с представяне на гостуващата изложба от РИМ – Хасково: „Девет товара коприна и още девет – везани”. Програмата включва и много забавления за малки и големи, прожекции на стари документални филми, настолни игри, демонстрация на средновековни оръжия, както и зрелищна комбинация от цветове и музика в спектакъла „Звук и Светлина”, който ще превърне сградата на Историческия музей в истинско произведение на изкуството.

Входът е свободен. Ето и програмата:

18:00 ч. – Официално откриване на гостуваща изложба на РИМ – Хасково: „Девет товара коприна и още девет – везани”. Експонатите, включени в експозицията са от XIX- XXв. Най- ценните качества на коприната са нейните здравина и трайност. Тя излъчва благородство. Затова в чеиза на всяка  девойка  най – представителни и скъпи са били свилените облекла и покривки, бродирани с коприна. Приготвяни са с много търпение и любов, за да им служат през целия живот в делник и празник, за дарове и спомен.
– Пътят на коприната – българската следа: музикално матине с пиано и виола – Крум Петров
18:30 ч. – Музей на солта: „Спомен за Поморие” – прожекции на стари документални филми
19:00 ч. – Забавна археология за деца: Програма„ Млад откривател” ще събуди любопитството на всяко дете и ще превърне ученето в игра! Тя ще бъде част от лятната програма на ИМ – Поморие. Подходяща възраст- от 6 до 106 години!
19:30 ч. – Настолна игра „Цар на историята”, с участието на ученици от гр. Поморие и гр. Бургас.
Играта е създадена от ученици и превръща ученето на дати и събития от българската история в интересна надпревара между бъдещите царе на историята
20:30 ч. – Демонстрация на средновековни оръжия и бойни техники – Сдружение за исторически възстановки „Чигот”, гр. Варна
22:00 ч. – Спектакъл „Звук и Светлина”. Истински подарък за жителите и гостите на град Поморие. Те ще се насладят на комбинация от цветове и музика,  които ще превърнат сградата на музея в произведение на изкуството.
23:00 ч. – Документално кино – ретроспективен поглед към минали участия на ИМ – Поморие в Европейската нощ на музеите и подбрани филми на историческа тематика.
В Нощта на музеите Исторически музей – Поморие и Музей на солта ще бъдат отворени до 01:00 ч.