/ БГНЕС
От 17 март в Морската гара в Бургас, където се помещава Областният кризисен център, започна обучението на полицейски служители на Областната дирекция на МВР-Бургас във връзка с издаването на документ, удостоверяващ статут за временна закрила на украинските граждани. 

Най-късно до сряда издаването на удостоверения за временна закрила ще може да се извършва от полицейските управления, съобщава пред БТА Светла Кралева от пресцентъра на Областна управа-Бургас.

От Областния кризисен щаб призоваха украинските граждани да следят информацията и тези от тях, които желаят да се регистрират за статут, да посетят Областния кризисен център в Бургас и Районните полицейски управления (РПУ) по общини едва тогава, когато бъде обявено, че пунктовете започват да извършват тази дейност.

Включването на полицейските служители в този процес значително ще улесни обработката на данни и обслужването на бежанците. За целта в сградата на Морска гара - Бургас ще бъдат открити четири пункта, където ще обработват и издават необходимите удостоверения, добави Кралева.

Обстановката в Кризисния център на Морска гара днес бе спокойна, в сравнение с предишни дни, когато десетки украински жени с деца, чакаха на опашки, за да подадат документи за закрила. 

Струпване на украински граждани днес имаше пред сградата на РПУ-Слънчев бряг, съобщава БТА. Част от тях казаха, че чакат за подаване на заявления за адресна регистрация, други - за да получат информация за придобиване на временен или бежански статут.

От Областния кризисен щаб в Бургас информираха, че освен в Морска гара - Бургас, услугата обработване и издаване на удостоверения за статут ще се извършва и в Районните полицейски управления в Слънчев бряг, Поморие, Созопол, Приморско.

При необходимост от Областната дирекция на МВР-Бургас имат готовност да разкрият такива пунктове и в останалите общини на Бургаска област. За улесняване на комуникацията и получаване на консултации доброволци с украински език ще помагат на полицейските служители. 
 
БТА